V Poprade otvorili XIII. Medzinárodný festival horských filmov

13.10.2005 Poprad

Poprad 12. októbra (TASR) - Prezentáciou filmových pohľadov na hory a ľudí v nich je štvordňový Medzinárodný festival horských filmov, ktorého trinásty roční...
Poprad 12. októbra (TASR) - Prezentáciou filmových pohľadov na hory a ľudí v nich je štvordňový Medzinárodný festival horských filmov, ktorého trinásty ročník sa začal dnes v podvečer v Poprade.

Po slávnostnom otvorení podujatia vo veľkej zasadačke Mestského úradu sa rozbehol maratón súťažných filmov, ktorý potrvá do nedele, kedy vyhlásia výsledky festivalu.
Prvý z dvanástich súťažných blokov odštartoval slovenský film režiséra Mareka Poláčka Cena človeka. Je filmovým portrétom československého emigranta, kňaza Jozefa Hurtona, ktorý pôsobil v talianskych Alpách aj ako aktívny horský záchranár.
Riaditeľka festivalu Mária Hámorová spresnila, že \"v ponuke prevládajú horolezecké filmy, zastúpené sú aj jaskyniarske, adrenalínové, boulderingové a tiež cestopisné\".
Do súťaže sa v tomto roku prihlásilo 110 filmov z 19 krajín, z ktorých postúpilo 35 filmov z 15 krajín. Slovenskú tvorbu budú reprezentovať tri. Okrem Ceny človeka aj film Pururambo Pavla Barabáša a Clandestino Rastislava Šimka. Prvý predstaví Novú Guineu nielen ako najväčší tropický ostrov sveta, ale aj ako zem tajomstiev, povier a neobjavených záhad. Trinásťminútový film Clandestino hovorí o pätici Slovákov, ktorí sa pokúsia v údolí rieky San José v 400-metrovej stene žulového obelisku Falso del Brujo vyliezť cestu Clandestino.
Divácky zaujímavé sú aj príbehy ľudí, napríklad poľský film Dedo je príbehom muža, ktorý sa ani v 79 rokoch nechce vzdať lietania. Súťažné filmy bude posudzovať trojčlenná medzinárodná porota v zložení: ruská režisérka Svetlana Kochergina, český producent Richard Němec a poľský horolezec Piotr Pustelnik, s ktorým sa môžu diváci stretnúť aj na besede v piatok o 18. hodine. Beseda s čestným hosťom festivalu slovinským horolezcom a kameramanom Silvom Karom je na programe v sobotu o 18. hodine.
 

Vyberte región

mark